Navigare


Octavian Goga - De demult...

Introducere

     Poezia de la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea nu poate fi incadrata intr-un curent literar, nu se subordoneaza unei singure formule estetice ci reflecta o serie de prelungiri ale romantismului si clasicismului. Octavian Goga este un poet important al acestei perioade, ilustrand in operele sale cel mai bine tendintele epocii. Astfel, poezia mesianica si profetica a lui Goga, in care jalea metafizica, plansul si lacrima sunt simboluri ale colectivitatii asuprite, este de factura romantica.

     Perioada in care debuteaza Octavian Goga se remarca prin promovarea unor orientari literare, samanatorismul si poporanismul, care pledeaza pentru tematica rurala, dar confunda etnicul cu esteticul.

     Poezia De demult... de Octavian Goga face parte din volumul Ne cheama pamantul (1909) si caracterieaza universul liricii lui, care depaseste prin autenticitate estetica, prin simplitate si prin apropierea de simbolism impasul poeziei vremii.

Cuprins

     Poezia De demult... este o elegie caracterizata prin mesianism romantic, prin tonalitatea trista a imaginii satului stapanit de jale, prin suferitele unei colectivitati asuprite si prin sentimentul instrainarii. Se apropie de clasicism prin valoarea morala a portretului preotului, prin stilul epistolar si prin abordarea formulei lirismului obiectiv.

     Discursul liric construit la persoana a treia sugereaza absenta intimitatii si tendinta de generalizare proprie clasicismului. Eul liric are capacitatea de disimulare, vorbind in numele unei colectivitati. Fluenta si armonia discursului valorifica ritmul inconfundabil al doinei si al baladei populare.

     In opera sa, Octavian Goga a intentionat sa construiasca o monografie lirica a satului transilvanean, in care sa vorbeasca in numele colectivitatii (lirismul obiectiv).

     Tema poeziei este nationala si sociala: imaginea satului stapanit de jale, nefericirea tragica a unei comunitati exprimata intr-o scrisoare.

     Motivul central al textului este acela al scrisorii, care reprezinta in text forma de revolta a oamenilor si mentioneaza rolul asumat de preot ca exponent al constiintei satului. Motivele precum noaptea, clopotul si strunga (Tot mai rar s-aud in noapte clopotele de la strunga ...) compun un cadru nocturn specific romantismului.

     Titlul poeziei este format printr-o constructie adverbiala care sugereaza evocarea, rememorarea unor fapte si a unor personalitati.

     Versul incipit Tot mai rar se aud in noapte clopotele de la strunga... are rolul de a institui o atmosfera de taina, intarita de regimul nocturn al imaginii poetice. Atat titlul cat si incipitul fac parte din recuzita romantica.

     Simetria textului poetic se realizeaza prin echilibrul compozitional, prin amestecul de sobrietate si patetism exprimat, prin respectarea formulelor stilului epistolar.

     Relatiile de opozitie intre noapte si zi ( Tot mai rar s-aud in noapte clopotele la strunga si La fereastra-s zori de ziua si patrund incet in casa ) sau conditia taranului in prezent si in trecut ( De pe cand in tara asta numai noi eram stapanii ) se regasesc in cea de-a doua secventa poetica.

     Elementele de recurenta in poezie sunt tristetea si revolta.

     Textul este organizat in patru secvente, in care liricul se imbina cu narativul prin relatarea unor evenimente aflate intr-un raport de succesiune temporala.

     Prima secventa (versurile 1-4) aminteste prin subtema si prin portretul moral al preotului de clasicismul romanesc, in cadrul caruia a fost valorificata gandirea crestina familiara poetului de la Rasinari. Preotul satului, care scrie plangerea in numele colectivitatii, este un factor de mobilizare a constiintelor si un depozitar al nadejdilor.

     Secventa a II-a (versurile 5-20) valorifica stilul epistolar, tot de factura clasicista. Forma de introducere ( Luminate imparate ) si cea de incheiere ( Punem degetul pe cruce si-ntarim si noi stramtoarea ) aminteste de rigoarea formala impusa de curentul clasicist.

     Secventa a III-a (versurile 21-24) este o prelungire a celei de-a doua secvente, fata de care aduce elemente de opozitie. Imaginarul nocturn ii ia locul celui diurn. Versul O deznadejde lumineaza fetele nemangaiate este construit pe vechea conceptie romantica a credintei in izbavire.

     Finalul poeziei, secventa a IV-a, contine ultimul episod din ceremonialul trimiterii mesajului la imparat: mesagerul pune ravasul in san, saruta mana preotului, apoi strange mana juzilor, cu totii avand in ochi lacrimi de indelungata durere si, totodata, de speranta pentru redobandirea demnitatii si a fiintei nationale.

     Poezia are 34 de versuri, organizate in 17 distihuri. Versurile, cu sonoritati folclorice, sunt construite in metru de 16 silabe, cu rima imperecheata si ritm iambic, specific tonului elegiac al textului.

Incheiere

     Elegia De demult... a lui Octavian Goga ilustreaza trasaturile clasicismului si ale romantismului. Neoromantica prin caracterul evocator, mesianic si profetic, prin profunzimea si autenticitatea trairilor, prin componenta patriotica, prin tonul elegiac, prin cultivarea imaginii poetului, ea ramane, insa, clasica prin viziunea morala si monografica a satului transilvanean, prin retorismul bazat pe exclamatii si gradatie si prin armonia discursului cu inflexiuni folclorice.