Din valurile vremii, iubita mea, rasai Cu bratele de marmur, cu parul lung, balai – Si fata stravezie ca fata albei ceri Slabita e de umbra duioaselor dureri! Cu zâmbetul tau dulce tu mângâi ochii mei, Femeie între stele si stea între femei, Si întorcându-ti fata spre umarul tau stâng, În ochii fericirii ma uit pierdut si plâng. Cum oare din noianul de neguri sa te rump, Sa te ridic la pieptu-mi, iubite înger scump, Si fata mea în lacrimi pe fata ta s-o plec, Cu sarutari aprinse suflarea sa ti-o-nec Si mâna friguroasa s-o încalzesc la sân, Aproape, mai aproape, pe inima-mi s-o tin. Dar vai, un chip aievea nu esti, astfel de treci Si umbra ta se pierde în negurile reci, De ma gasesc iar singur cu bratele în jos În trista amintire a visului frumos… Zadarnic dupa umbra ta dulce le întind: Din valurile vremii nu pot sa te cuprind.
(Mihai Eminescu, Din valurile vremii…)
1. Scrie câte un sinonim potrivit pentru sensul din text al cuvintelor umbra si zadarnic, din ultima strofa.
2. Evidentiaza rolul virgulei în versul „Sa te ridic pe pieptu-mi, iubite înger scump”.
3. Alcatuieste câte un enunt în care cuvintele lacrima si a încalzi sa aiba sens conotativ.
4. Mentioneaza doua teme/ motive literare romantice, existente în poezie.
5. Motiveaza structurarea textului sub forma unui monolog adresat.
6. Explica semnificatia unei figuri de stil din a doua strofa.
7. Motiveaza încadrarea poeziei în lirica romantica, prin evidentierea a doua trasaturi prezente în text.
8. Prezinta semnificatia titlului în relatie cu textul poeziei date.
9. Comenteaza, în 6 – 10 rânduri, prima strofa, prin evidentierea relatiei dintre ideea poetica si mijloacele artistice.
Scrie un text de tip argumentativ, de 15 – 20 de rânduri, despre limba/ grai, pornind de la ideea identificata în urmatoarea afirmatie: „Nu noi suntem stapânii limbei*, ci limba e stapâna noastra”. (Mihai Eminescu, Opere, XV) * limbei, s.f. – limbii
Atentie! n elaborarea textului de tip argumentativ, trebuie: - sa respecti constructia discursului de tip argumentativ: structurarea ideilor n scris, utilizarea mijloacelor lingvistice adecvate exprimarii unei aprecieri; - sa ai continutul si structura adecvate argumentarii: formularea ipotezei/ a propriei opinii fata de ideea identificata n afirmatia data, enuntarea si dezvoltarea corespunzatoare a doua argumente adecvate ipotezei, formularea unei concluzii pertinente; - sa respecti normele limbii literare (registrul stilistic adecvat, normele de exprimare, de ortografie si de punctuatie).
Scrie un eseu de 2 – 3 pagini despre evolutia unui personaj, ilustrata într-un roman psihologic din perioada interbelica, pornind de la ideile exprimate în urmatoarea afirmatie: „Romanul e povestea unor oameni caracteristici, originali, a caror viata se degaja clar de mediul cu care intra în conflict. Viata lor sufleteasca trebuie sa fie complexa tocmai ca sa fie posibil acest conflict, adica sa apara în constiinta lor problema care-i tortureaza si-i îndeparteaza de felul cum concep viata semenii lor. Romanul e legat de aparitia constiintei’’. (Mihai Ralea, De ce nu avem roman)   Nota! În elaborarea eseului, vei respecta structura textului de tip argumentativ: ipoteza, constând în formularea tezei/ a punctului de vedere cu privire la tema, argumentatia (cu minimum 4 argumente/ rationamente logice/ exemple concrete etc.) si concluzia/ sinteza. Pentru continutul eseului vei primi 16 puncte, iar pentru redactarea lui vei primi 14 puncte (organizarea ideilor în scris – 3 puncte; utilizarea limbii literare – 3 puncte; abilitati de analiza si de argumentare – 3 puncte; ortografia – 2 puncte; punctuatia – 2 puncte; asezarea în pagina, lizibilitatea – 1 punct). În vederea acordarii punctajului pentru redactare, eseul trebuie sa aiba minimum 2 pagini.