Si-ai sa ma uiti – Ca prea departe Si prea pentru mult timp pornesti! Si-am sa te uit – Ca si uitarea e scrisa-n legile-omenesti. ……………………………………………. Cu ochii urmari-vei tarmul, topindu-se ca noru-n zare, Si ochii-ti lacrima-vor poate Trei lacrimi reci de calatoare; Iar eu pe tarm Mâhnit privi-voi vaporu-n repedele-i mers, Si-ntelegând ca mi-esti pierduta, Te-oi plânge-n ritmul unui vers. Si versul meu L-o duce, poate, vreun cântaret pâna la tine, Iar tu – Cântându-l ca si dânsul, Plângându-l, poate, ca si mine – Te vei gândi la adorata în cinstea careia fu scris, Si-uitând ca m-ai uitat, Vei smulge din cadrul palidului vis Întunecatu-mi chip, Ca-n ziua când te-afunda vaporu-n zare Si când din ochi lasai sa-ti pice Trei lacrimi reci de calatoare!
(Ion Minulescu, Trei lacrimi reci de calatoare)
1. Transcrie doua cuvinte care apartin câmpului semantic al creatiei poetice.
2. Precizeaza rolul liniei de pauza folosite în prima strofa.
3. Explica valoarea expresiva a adverbului poate, folosit de doua ori în ultima strofa.
4. Mentioneaza doua teme/ motive literare prezente în poezie.
5. Transcrie doua structure/ versuri care contin imagini vizuale.
6. Precizeaza doua marci lexico-gramaticale prin care se evidentiaza prezenta eului liric în textul dat.
7. Explica semnificatia unei figuri de stil identificate în a doua strofa a poeziei.
8. Comenteaza, în 6 - 10 rânduri, ultima strofa a poeziei, prin evidentierea relatiei dintre ideea poetica si mijloacele artistice.
9. Demonstreaza încadrarea poeziei în lirica simbolista, prin referire la doua caracteristici prezente în text.
Scrie un text de tip argumentativ, de 15 – 20 de rânduri, despre reusita în meseria/ în profesia aleasa, pornind de la ideea identificata în urmatoarea afirmatie: „Un lenes sau un incapabil se razbuna cu scuza morala ca nu a avut noroc”. (Tudor Arghezi, Scrieri, XXIII)
Atentie! n elaborarea textului de tip argumentativ, trebuie: - sa respecti constructia discursului de tip argumentativ: structurarea ideilor n scris, utilizarea mijloacelor lingvistice adecvate exprimarii unei aprecieri; - sa ai continutul si structura adecvate argumentarii: formularea ipotezei/ a propriei opinii fata de ideea identificata n afirmatia data, enuntarea si dezvoltarea corespunzatoare a doua argumente adecvate ipotezei, formularea unei concluzii pertinente; - sa respecti normele limbii literare (registrul stilistic adecvat, normele de exprimare, de ortografie si de punctuatie).
Scrie un eseu de 2 - 3 pagini în care sa prezinti tema si viziunea despre lume, reflectate într-o comedie studiata. În elaborarea eseului, vei avea în vedere urmatoarele repere: - evidentierea trasaturilor comediei pentru care ai optat, care fac posibila încadrarea într-o tipologie, într-un curent cultural/ literar, într-o perioada sau într-o orientare tematica; - prezentarea temei comediei, reflectata în textul dramatic ales, prin referire la doua scene/ secvente/ situatii ale conflictului; - sublinierea a patru elemente ale textului dramatic, semnificative pentru ilustrarea viziunii despre lume a autorului/ a unuia dintre personaje (de exemplu: actiune, relatii temporale si spatiale, constructia subiectului, particularitati ale compozitiei, constructia personajului, modalitati de caracterizare, limbaj etc.); - exprimarea unei opinii argumentate despre modul în care tema si viziunea despre lume sunt reflectate în comedia aleasa.   Nota! Ordinea integrarii reperelor în cuprinsul lucrarii este la alegere. Pentru continutul eseului vei primi 16 puncte (câte 4 puncte pentru fiecare cerinta/ reper); pentru redactarea eseului vei primi 14 puncte (organizarea ideilor în scris – 3 puncte; utilizarea limbii literare – 3 puncte; abilitati de analiza si argumentare – 3 puncte; ortografia – 2 puncte; punctuatia – 2 puncte; asezarea în pagina, lizibilitatea – 1 punct). În vederea acordarii punctajului pentru redactare, eseul trebuie sa aiba minimum 2 pagini.