La Polul Nord, la Polul Sud, sub stele vecinic adormite, În lung si-n larg, în sus si-n jos, se-ntind câmpii nemarginite, Câmpii de gheata, ce adorm pe asternutul marei ud, Cu munti înalti, cu vai adânci, la Polul Nord, la Polul Sud. Când dintre muntii solitari îngalbeneste luna plina, Varsând pe albul dezolat o cadaverica lumina, Se vad iesind ai marei ursi, cu ochi de foc, cu pasii rari, Când dintre vaile adânci, când dintre muntii solitari. Si dorm adânc, si dorm mereu nemarginirile polare, Iar din prapastiile-adânci se-aude-o stranie vibrare, Si ursii albi, înduiosati, într-un oftat adânc si greu, Se-ntind pe labe de sidef si dorm adânc si dorm mereu!
(Iuliu C. Savescu, La Polul Nord)
1. Precizeaza câte un sinonim pentru sensul din text al cuvintelor nemarginite si solitari.
2. Explica ortografierea cu doi „i” a substantivului pasii.
3. Scrie doua expresii/ locutiuni care contin cuvântul ochi.
4. Explica semnificatia unei figuri de stil identificate în strofa a doua.
5. Motiveaza, prin evidentierea a doua trasaturi, prezenta descrierii în textul dat.
6. Transcrie doua structuri/ fragmente de vers care contin imagini auditive.
7. Argumenteaza încadrarea poeziei în lirica simbolista, prin referire la doua caracteristici prezente în text.
8. Evidentiaza valoarea expresiva a timpului prezent al verbelor din text.
9. Comenteaza, în 6 - 10 rânduri, rolul laitmotivului în poezia lui Iuliu C. Savescu.
Scrie un text de tip argumentativ, de 15 - 20 de rânduri, despre respect, pornind de la ideea identificata în urmatoarea afirmatie: „Ca sa fii respectat, începe prin a te respecta tu însuti”. (Tudor Arghezi, Scrieri, XXI)
Atentie! n elaborarea textului de tip argumentativ, trebuie: - sa respecti constructia discursului de tip argumentativ: structurarea ideilor n scris, utilizarea mijloacelor lingvistice adecvate exprimarii unei aprecieri; - sa ai continutul si structura adecvate argumentarii: formularea ipotezei/ a propriei opinii fata de ideea identificata n afirmatia data, enuntarea si dezvoltarea corespunzatoare a doua argumente adecvate ipotezei, formularea unei concluzii pertinente; - sa respecti normele limbii literare (registrul stilistic adecvat, normele de exprimare, de ortografie si de punctuatie).
Scrie un eseu de 2 - 3 pagini despre particularitatile unui text poetic sau ale unui text dramatic studiat din opera lui Marin Sorescu, pornind de la ideile exprimate într-una dintre urmatoarele afirmatii critice: „Sorescu […] mediteaza la ceea ce scrie si scrie învaluind tragicul, sublimul, grotescul în plasa fina a ironiei. A pune aceste notiuni în raporturi insolite este tehnica lui. În configuratia ei intra si un element de absurd calculat, acela care faciliteaza patrunderea paradoxului în poem”. (Eugen Simion, Scriitori români de azi) „Piesele [lui Marin Sorescu] sunt în fapt niste parabole sub forma unor monologuri dramatice […], în care spiritul nostru poate citi mai multe lucruri. O tehnica a ambiguitatii, foarte raspândita si ea în teatrul modern, face ca faptele sa poata fi interpretate în mai multe feluri”. (Eugen Simion, Scriitori români de azi)   Nota! În elaborarea eseului, vei respecta structura textului de tip argumentativ: ipoteza, constând în formularea tezei/ a punctului de vedere cu privire la tema, argumentatia (cu minimum 4 exemplificari/ rationamente logice/ exemple concrete etc.) si concluzia/ sinteza. Pentru continutul eseului vei primi 16 puncte, iar pentru redactarea lui vei primi 14 puncte (organizarea ideilor în scris – 3 puncte, utilizarea limbii literare – 3 puncte, abilitati analitice si critice - 3 puncte, ortografia – 2 puncte, punctuatia – 2 puncte, asezarea în pagina, lizibilitatea – 1 punct ). În vederea acordarii punctajului pentru redactare, eseul trebuie sa aiba minimum 2 pagini.