Doctore, simt ceva mortal Aici în regiunea fiintei mele. Ma dor toate organele Ziua ma doare soarele, Iar noaptea luna si stelele. Mi s-a pus un junghi în norul de pe cer Pe care pâna atunci nici nu-l observasem Si ma trezesc în fiecare dimineata Cu o senzatie de iarna. Degeaba am luat tot felul de medicamente, Am urât si am iubit, am învatat sa citesc Si chiar am citit niste carti, Am vorbit cu oameni si m-am gândit, Am fost bun si-am fost frumos... Toate acestea n-au avut niciun efect, doctore. Si-am cheltuit pe ele o groaza de ani. Cred ca m-am îmbolnavit de moarte Într-o zi Când m-am nascut.
(Marin Sorescu, Boala)
1. Scrie câte un sinonim potrivit pentru sensul din text al cuvintelor senzatie si degeaba.
2. Explica rolul cratimei în structura „nu-l observasem”.
3. Scrie doua expresii/ locutiuni care contin cuvântul noapte.
4. Transcrie doua cuvinte/ structuri care evidentiaza caracterul subiectiv al discursului liric.
5. Explica semnificatia unei enumeratii identificate în text.
6. Stabileste o relatie între versurile „Degeaba am luat tot felul de medicamente,/ Am urât si am iubit, am învatat sa citesc/ Si chiar am citit niste carti” si titlul poeziei.
7. Ilustreaza una dintre caracteristicile limbajului poetic (de exemplu: expresivitate, ambiguitate, sugestie, reflexivitate), identificata în textul dat.
8. Comenteaza, în 6 - 10 rânduri, ideea/ o idee poetica identificata în prima strofa a textului dat.
9. Ilustreaza conceptul poezie lirica, prin evidentierea a doua trasaturi existente în textul citat.
Scrie un text de tip argumentativ, de 15 - 20 de rânduri, despre speranta, pornind de la ideea identificata în urmatoarea afirmatie: „Uneori e mult mai folositor sa-ti pierzi speranta, decât sa-ti pierzi vremea sperând”. (Radu Stanca, Acvariu)
Atentie! n elaborarea textului de tip argumentativ, trebuie: - sa respecti constructia discursului de tip argumentativ: structurarea ideilor n scris, utilizarea mijloacelor lingvistice adecvate exprimarii unei aprecieri; - sa ai continutul si structura adecvate argumentarii: formularea ipotezei/ a propriei opinii fata de ideea identificata n afirmatia data, enuntarea si dezvoltarea corespunzatoare a doua argumente adecvate ipotezei, formularea unei concluzii pertinente; - sa respecti normele limbii literare (registrul stilistic adecvat, normele de exprimare, de ortografie si de punctuatie).
Scrie un eseu de 2 - 3 pagini despre trasaturi ale romantismului reflectate într-un text poetic
studiat/ în texte poetice studiate din opera lui Mihai Eminescu, pornind de la o idee identificata în
urmatoarea afirmatie critica: „Este, în fine, si un mit al poeziei care se manifesta sub doua înfatisari:
prima e directa, explicita (poezia ca tema de reflectie în poem; poetul care pune <