Vederea lumii se-adumbrea, când noi ne sarutam în piete si în scuaruri, Un aer mat ne-nfasura, si nimeni nu ne-a lovit vreodata cu privirea. Doar steaua neagra-a parului tau scurt îmi atingea, cu clinchet stins, un umar, si toti credeau ca bate-n arbori ora când soarele apune la amiaza. Si pasari mari se coborau pe banci si pe statui, pe cabluri, peste iarba … Luceau intens, presate de un cer pe care-l începea iubirea noastra.
(Nichita Stanescu, Sarutul)
1. Scrie câte un sinonim potrivit pentru sensul din text al cuvintelor se-adumbrea si stins.
2. Explica rolul virgulei si al punctelor de suspensie din fragmentul „pe cabluri, peste iarba…”.
3. Scrie doua expresii/ locutiuni care contin cuvântul aer.
4. Precizeaza valoarea expresiva a timpurilor verbale din prima strofa.
5. Mentioneaza doua teme/ motive literare prezente în poezie.
6. Explica semnificatia unei figuri de stil identificate în strofa a doua a poeziei.
7. Prezinta semnificatia titlului în relatie cu textul poeziei date.
8. Motiveaza scrierea cu litera mica la începutul unora dintre versurile poeziei.
9. Comenteaza, în 6 – 10 rânduri, ideea/ o idee poetica identificata în textul dat.
Scrie un text de tip argumentativ, de 15 - 20 de rânduri, despre orgoliu, pornind de la ideea identificata în urmatoarea afirmatie: „Orgoliul profesional este singurul care este creator si care poate fi, din punct de vedere moral, justificat”. (Marin Preda, Creatie si morala)
Atentie! n elaborarea textului de tip argumentativ, trebuie: - sa respecti constructia discursului de tip argumentativ: structurarea ideilor n scris, utilizarea mijloacelor lingvistice adecvate exprimarii unei aprecieri; - sa ai continutul si structura adecvate argumentarii: formularea ipotezei/ a propriei opinii fata de ideea identificata n afirmatia data, enuntarea si dezvoltarea corespunzatoare a doua argumente adecvate ipotezei, formularea unei concluzii pertinente; - sa respecti normele limbii literare (registrul stilistic adecvat, normele de exprimare, de ortografie si de punctuatie).
Scrie un eseu de 2 - 3 pagini despre tema iubirii, reflectata într-un text poetic studiat/ în texte poetice studiate din opera eminesciana, pornind de la ideile exprimate în urmatoarea afirmatie: „ Pentru Eminescu iubirea este un leagan de gingasii erotice, o necesitate spirituala de a trai viata spetei cu toate deliciile de ordin sufletesc, superior. [...] El este un idealist, nici vorba, un om cu mâini întinse spre fantasma femeii desavârsite, pe care n-o va gasi niciodata, pentru ca dragostea este cautare, însa idealitatea lui nu e simbol cu aripi, ci o aparitie concreta si tangibila...”. (G. Calinescu, Viata lui Mihai Eminescu)   Nota! În elaborarea eseului, vei respecta structura textului de tip argumentativ: ipoteza, constând în formularea tezei/ a punctului de vedere cu privire la tema, argumentatia (cu minimum 4 argumente/ rationamente logice/ exemple concrete) si concluzia/ sinteza. Pentru continutul eseului vei primi 16 puncte, iar pentru redactarea lui vei primi 14 puncte (organizarea ideilor în scris – 3 puncte; utilizarea limbii literare – 3 puncte; abilitati de analiza si de argumentare – 3 puncte; ortografia – 2 puncte; punctuatia – 2 puncte; asezarea în pagina, lizibilitatea – 1 punct). În vederea acordarii punctajului pentru redactare, eseul trebuie sa aiba minimum 2 pagini.