Ploua infernal, si noi ne iubeam prin mansarde. Prin cerul ferestrei, oval, norii curgeau în luna lui Marte. Peretii odaii erau nelinistiti, sub desene în creta. Sufletele noastre dansau nevazute-ntr-o lume concreta. O sa te ploua pe aripi, spuneai, ploua cu globuri pe glob si prin vreme. Nu-i nimic, îti spuneam, Lorelei*, mie-mi ploua zborul, cu pene. Si ma-naltam. Si nu mai stiam unde-mi lasasem în lume odaia. Tu ma strigai din urma: raspunde-mi, raspunde-mi, Cine-s mai frumosi: oamenii?... ploaia?... Ploua infernal, ploaie de tot nebuneasca, si noi ne iubeam prin mansarde. N-as mai fi vrut sa se sfârseasca niciodata-acea luna-a lui Marte.
(Nichita Stanescu, Ploaie în luna lui Marte)
*Lorelei – personaj legendar din folclorul german, o zâna care, asezata pe o stânca de pe malul Rinului, îi seduce pe luntrasi cu vocea ei fermecatoare, facându-i sa se înece1. Transcrie doua neologisme din text.
2. Justifica scrierea cu majuscula a substantivului Marte.
3. Scrie doua expresii/ locutiuni care contin substantivul suflet.
4. Mentioneaza doua teme/ motive literare prezente în poezie.
5. Stabileste tipul de rima si masura versurilor din strofa a treia.
6. Precizeaza valoarea expresiva a timpului imperfect al verbelor din primele doua strofe.
7. Explica semnificatia unei figuri de stil identificate în a doua strofa.
8. Comenteaza, în 6 - 10 rânduri, penultima strofa, prin evidentierea relatiei dintre ideea poetica si mijloacele artistice.
9. Ilustreaza o caracteristica a limbajului poetic (de exemplu: expresivitate, ambiguitate, sugestie), prezenta în poezie.
Scrie un text de tip argumentativ, de 15 – 20 de rânduri, despre tacere, pornind de la ideea identificata în urmatoarea afirmatie: „Sunt taceri care spun mai mult decât vorbele”. (Traian Demetrescu, Scrieri alese)
Atentie! n elaborarea textului de tip argumentativ, trebuie: - sa respecti constructia discursului de tip argumentativ: structurarea ideilor n scris, utilizarea mijloacelor lingvistice adecvate exprimarii unei aprecieri; - sa ai continutul si structura adecvate argumentarii: formularea ipotezei/ a propriei opinii fata de ideea identificata n afirmatia data, enuntarea si dezvoltarea corespunzatoare a doua argumente adecvate ipotezei, formularea unei concluzii pertinente; - sa respecti normele limbii literare (registrul stilistic adecvat, normele de exprimare, de ortografie si de punctuatie).
Scrie un eseu de 2 - 3 pagini în care sa prezinti tema si viziunea despre lume, reflectate într-un text poetic studiat din opera lui Ion Barbu. În elaborarea eseului, vei avea în vedere urmatoarele repere: - evidentierea trasaturilor care fac posibila încadrarea textului poetic într-o tipologie, într-un curent cultural/ literar, într-o perioada sau într-o orientare tematica; - prezentarea temei, reflectata în textul poetic ales, prin referire la doua imagini/ idei poetice; - sublinierea a patru elemente ale textului poetic, semnificative pentru ilustrarea viziunii despre lume a poetului (de exemplu: imaginar poetic, titlu, incipit, relatii de opozitie si de simetrie, elemente de recurenta, simbol central, figuri semantice – tropii, elemente de prozodie etc.); - exprimarea unei opinii argumentate, despre modul în care tema si viziunea despre lume sunt reflectate în textul poetic ales.   Nota! Ordinea integrarii reperelor în cuprinsul lucrarii este la alegere. Pentru continutul eseului vei primi 16 puncte (câte 4 puncte pentru fiecare cerinta/ reper); pentru redactarea eseului vei primi 14 puncte (organizarea ideilor în scris – 3 puncte; utilizarea limbii literare – 3 puncte; abilitati de analiza si argumentare – 3 puncte; ortografia – 2 puncte; punctuatia – 2 puncte; asezarea în pagina, lizibilitatea – 1 punct). În vederea acordarii punctajului pentru redactare, eseul trebuie sa aiba minimum 2 pagini.