Si de pe vârf de munte ma voi sui pe-un nor. Zi grea, cutremurata va fi, o zi de-adio, Când inima-mi, de tine, fâsii voi deslipi-o, Amara frumusete, pamânt ratacitor. Voi sfarâma sub pleoapa tot spatiul din jur Si-mi voi culca suspinul pe norul meu: salupa Ritmata de arhangheli, la prora si la pupa, Cu aripile vâsle prin valul de azur. Oceane de vazduhuri s-or lumina rotund Prin stele-arhipelaguri salupa mea sa treaca, Iar tu, frumoasa lume, sa-mi pari o piatra seaca Scapând rostogolita spre-adâncuri fara fund. Ma va-nvali, spumoasa, pe crestete de hau, O pretutindeneasca vibrare de lumina Si m-oi topi în boare de muzica divina, Despovarat de zgura parerilor de rau.
(Nichifor Crainic, Desmarginire)
1. Scrie doua expresii/ locutiuni care contin cuvântul inima.
2. Explica utilizarea virgulelor în versul „Iar tu, frumoasa lume, sa-mi pari o piatra seaca”.
3. Mentioneaza câte un sinonim contextual pentru cuvintele amara si azur.
4. Numeste doua teme/ motive literare prezente în poezie.
5. Precizeaza doua marci lexico-gramaticale prin care se evidentiaza prezenta eului liric în textul dat.
6. Interpreteaza semnificatia verbelor la timpul viitor, în textul citat.
7. Precizeaza un simbol literar, prezent în text, pe care îl consideri esential în transmiterea mesajului acestei poezii.
8. Comenteaza, în 6 - 10 rânduri, ultima strofa, prin evidentierea relatiei dintre ideea poetica si mijloacele artistice.
9. Motiveaza titlul poeziei în legatura cu textul dat.
Scrie un text de tip argumentativ, de 15 – 20 de rânduri, despre ipocrizie/ falsitate, pornind de la ideea identificata în urmatoarea afirmatie: „Refuzul sincer este preferabil aprobarii ipocrite”. (Tudor Musatescu, Scrieri)
Atentie! n elaborarea textului de tip argumentativ, trebuie: - sa respecti constructia discursului de tip argumentativ: structurarea ideilor n scris, utilizarea mijloacelor lingvistice adecvate exprimarii unei aprecieri; - sa ai continutul si structura adecvate argumentarii: formularea ipotezei/ a propriei opinii fata de ideea identificata n afirmatia data, enuntarea si dezvoltarea corespunzatoare a doua argumente adecvate ipotezei, formularea unei concluzii pertinente; - sa respecti normele limbii literare (registrul stilistic adecvat, normele de exprimare, de ortografie si de punctuatie).
Scrie un eseu de 2 - 3 pagini despre raportul dintre timpul cronologic si cel psihologic, ilustrat într-un roman studiat, apartinând lui Camil Petrescu, pornind de la ideile exprimate în urmatoarea afirmatie: „Exista un timp cronologic si un altul psihologic. Primul exista obiectiv, independent de subiectivitatea noastra, si este cel pe care îl masuram dupa miscarea astrelor în spatiu si dupa diversele pozitii ocupate între ele de planete, acel timp ce roade din noi de cum ne nastem pe lume, pâna când disparem si stapâneste curba fatidica a vietii tuturor existentelor. Dar mai este si un timp psihologic, de care suntem constienti în functie de ce facem sau nu facem si care graviteaza într-un fel foarte diferit în emotiile noastre”. (Mario Vargas Llosa, Scrisori catre un tânar romancier)   Nota! În elaborarea eseului, vei respecta structura textului de tip argumentativ: ipoteza, constând în formularea tezei/ a punctului de vedere cu privire la tema, argumentatia (cu minimum 4 argumente/ rationamente logice/ exemple concrete) si concluzia/ sinteza. Pentru continutul eseului, vei primi 16 puncte, iar pentru redactarea lui, vei primi 14 puncte (organizarea ideilor în scris – 3 puncte; utilizarea limbii literare – 3 puncte; abilitati de analiza si de argumentare – 3 puncte; ortografia – 2 puncte; punctuatia – 2 puncte; asezarea în pagina, lizibilitatea – 1 punct). În vederea acordarii punctajului pentru redactare, eseul trebuie sa aiba minimum 2 pagini.